8 Eylül 2014 Pazartesi

Ev Baklavası

Ev Baklavası

Ev Baklavası


Öncelikle Baklavanın hamurunu hazırlamak için;

  • 5 su bardağı un
  • Yarım çay bardağından biraz az sıvı yağ
  • 1 adet yumurta
  • 2 çay bardağı yoğurt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • Yarım çay kaşığı tuz
  • 1.5 litre su
  • 3 kg şeker
  • Çeyrek parça limon


Malzemeleri kolayca karıştırıp yoğuracağınız bir kapa koyun.Orta sert bir hamur elde edene kadar  hamurunuzu yoğurun.Yoğurma işlemi bittiğinde hamurun ele yapışmamasına ve çok fazla yumuşak olmamasına dikkat ediniz.Yoğurduğumuz hamuru 15 ila 20 dakika arası dinlenmeye bırakıp bu arada da  şerbetimizi hazırlayabiliriz.
Şerbet için malzemeler;
  • 1.5 litre su
  • 3 kg şeker
  • Çeyrek parça limon

Öncelikle 1.5 litre suyumuzu tenceremize boşaltıyoruz .Sonra 3 kg şekerimizi suyumuzun içine boşaltıyoruz.En son olarak ta çeyrek parça limonumuzu tamamiyle şekerli suyumuzun içine atıyoruz.Şekerimiz iyice eriyene kadar kısık ateşte karıştırıyoruz.Şerbetimiz kaynayınca içine atmış olduğumuz limonu alabilirsiniz.
Ev Baklavası

Sıra hamurumuzu açıp bezelere ayıralım.Önce hamurunuzu rulo şekline getirip üç eşit parçaya bölün.Bu böldüğünüz üç eşit parçayı her bir parçasını bu işlemden geçirerek on altı parçaya bölün.Yani anlıyacağınız toplam 48 parça hamurumuz olacaktır.Kestiğimiz bezeleri yuvarlayın.Bezelerimiz yetişkin bir ceviz parçasından biraz küçük olmalı.Hepsini yani 48 parça bezeyi yuvarlama işleminden geçirdikten sonra ilk yuvarladığımız bezeden başlayarak sona doğru yani son yuvarladığımız bezeye doğru açalım.Bu kadar küçük parçaları nasıl açacağız derseniz oklava yerine merdane yardımı ile daha iyi açabiliriz.Hamurumuzu kolay açabilmek için nişasta ile az biraz un karışımı lazım.Hamurumuzu bol nişasta ile az un yardımı ile tatlı tabağı büyüklüğünde açarız ve bir köşeye koyarız daha sonrada üzerine bol nişasta ve az un karışımından serperiz.Bezeleri toplamını üç eşit parçaya bölerek üst üste koyalım. Daha sonra bu üst üste koyduğumuz tatlı tabağı büyüklüğündeki hamurları merdane yardımı ile açmaya başlarız.Açmaya devam ederken hamurumuzu alt üst ederek çevirirsek bütün parçalar eşit bir şekilde açılmış olur.Hamurumuzu tepsi büyüklüğüne gelene kadar açın.Tepsi büyüklüğüne gelen hamurumuzu tepsiye yerleştirin ve üzerine cevizinizi serpin bu işlemi diğer açtığınız 2.bölüm hamurunu  tepsinize koyduktan sonra cevizinizi tekrar serpin.Ve son olarak ta son parça açtığınız bezeleri  tepsinize koyun.Tepsinizdeki hamurunuzu keskin bir bıçak yardımı ile nasıl kesmek isterseniz kesin.Baklavanızın üzerine yetecek şekilde bu 250 gram civarı olabilir yani göz kararı tereyağınızı eriterek  üzerine sürün.Tereyağınızı eritme esnasında köpükçükler çıkacaktır bunları kaşık yardımı ile alarak atmalısınız çünkü baklava üzerinde yanık gibi renkler oluşturur.Ayrıca hamurun tereyağınızı çekmesi için dökülürken tereyağınızın kızgın olmasına dikkat edin.Daha sonra baklavamızı 180 ile 200 derece sıcaklıktaki fırınımızda üzeri kızarana kadar pişirin.En son olarak fırından çıkardığınız baklavanızı biraz soğumaya bırakın ve şerbetinizle buluşturun.Herkese afiyet olsun… 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder