8 Ağustos 2014 Cuma

Uğur Böceği





Uğur böceği,resimde de gördüğünüz üzere genellikle kırmızı kanatlarının üstünde siyah benekleri olan bir böcek türüdür.Tabi değişik renklerde olanları da vardır.Örneğin;sarı renk üzeri siyah benekli,siyah renkli kırmızı benekleri olarak ta görülebilir.
Genellikle yaklaşık 0.5 cm olurlar.Halkımızca sevilir ve uğur getirdiğine inanılır.Uğur böcekleri genellikle parlak renklidirler buda düşmanlarına karşı bir koruma görevi yapar yani parlak renge sahip hayvanların zehirli olduğuna inanılır.Aksi bir durumda ölü taklidi yaparak ayaklarını içine çekebilirler.Uğur böcekleri kanatlı hayvan türleri de olarak bilinir. Uçmadıkları zamanlar kanatları koruyucu bir tabakayla kaplanır ve uçmak istediklerinde tabaka açılır.Düşmanı tarafından rahatsız edildiğinde kötü bir koku bırakarak düşmanını püskürtebilir.
Görevleri ise yapraklara zarar veren bitleri yerler ve bir uğur böceği hayatı boyunca yaklaşık 5000 adet bit yerler.
Yumurtalarını yaprak biti kolonilerine bırakan bu kanatlı böcek türü ortalama olarak 30 ile 60 günde gelişirler.Yumurtadan çıkan yavrular tıp ki yetişkin bir uğur böceği gibi hemen yaprak biti yemeye başlarlar.
Senede en az bir kere yumurtlarlar.Kışı geçirmek için çoğu zaman çürümüş yaprak altını tercih ederler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder